GINOP projektek

Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program támogatásával megvalósuló projektek

Projektek

GINOP-2.1.1-15-2016-00947

Szatmár Íze Szatmárikumok, az innovatív alma, Magyar Értéket minden asztalra, legyen általunk egészségesebb a világ!

 

Kedvezményezettek

  • Agricolae és Jonaco GINOP 2.1.1.
TOVÁBB

GINOP-2.1.2-8-1-4-16-2017-00299

Bioaktív komponensekkel dúsított, innovatív, egészségvédő sütőipari termék- és technológiafejlesztés az Optimum Kkt-nél

 

Kedvezményezett

  • Optimum Kkt.
TOVÁBB

GINOP-2.1.2-8-1-4-16-2018-00403

Komplex relaxáló hatású tejtermékek kísérleti fejlesztése a modern élelmiszer- és táplálkozástudományban

 

Kedvezményezett

  • Félegyházi Tej Kft.
TOVÁBB

GINOP-2.1.7-15-2016-02410

Egészségvédő méztermékek létrehozása új eljárással, élettanilag releváns anyagokat tartalmazó alginát-prebiotikum makrokapszulák alkalmazásával

 

Kedvezményezett

  • Sághegy Kft.
TOVÁBB

GINOP-2.1.1-15-2015-00461

POZITÍV ÉLETTANI HATÁSÚ, ÚJ MÉZKÉSZÍTMÉNYEK PROTOTÍPUSAINAK KIFEJLESZTÉSE

 

Kedvezményezettek

  • Lourdes és Sághegy GINOP 2.1.1.
TOVÁBB

GINOP-2.1.2-8-1-4-16-2017-00320

Komplex relaxáló hatású tejtermékek kísérleti fejlesztése a modern élelmiszer- és táplálkozástudományban

 

Kedvezményezett

  • Félegyházi Tej Kft.
TOVÁBB

GINOP-2.2.1-18-2020-00025

A Szabolcs-Szatmár-Bereg térség gyümölcs termesztési és feldolgozási komplex rendszerének fejlesztése a hatékony és fenntartható gazdasági működtetés érdekében

 

Kedvezményezett

  • Agricolae 2.2.1.
TOVÁBB

GINOP-2.1.1-15-2015-00602

Pulykahús Campylobacter okozta élelmiszerkockázatának komplex csökkentése bentonit alapú takarmányadalékok és alomkezelő készítmények kifejlesztésével

TOVÁBB
Prebiotikus aktivitás meghatározása - GINOP-2.1.1-15-2016-00947

A méhek általános egészségi állapotának javítását célzó kutatási munkánkhoz elengedhetetlen a mikrobiológiai vizsgálatok rendszeres elvégzése

 

 

 

Alkalmazott baktérium törzsek:

  • Lactobacillus casei
  • Bifidobacterium bifidum
  • Escherichia coli
  • Bacteroides fragilis

A munka lépései

 

  1. A vizsgálandó laboratóriumi minta előállítása

Szuszpenzió előállítása az elemzésre átvett élelmiszertermékből: 5 g aprítása és homogenizálása 100 ml fiziológiás sóoldatban

  1. Probiotikus és patogén baktériumok kevert tenyészetének előállítása

A L. casei MRS agar (De Man, Rogosa and Sharpe agar) lemezen fenntartott törzséből fiziológiás sóoldatban 0,5 McFarland denzitás értékű oldatot készítünk.

A B. bifidum BSM agar (Bifidobacterium Selective Medium) lemezen fenntartott törzséből fiziológiás sóoldatban 1 McFarland denzitás értékű oldatot készítünk.

A Bact. fragilis véres agar lemezen fenntartott törzséből fiziológiás sóoldatban 1 McFarland denzitás értékű oldatot készítünk.

Az Escherichia coli véres agar lemezen fenntartott törzséből fiziológiás sóoldatban 1 McFarland denzitás értékű oldatot készítünk.

  1. A minták beoltása

A baktériumszuszpenziók mindegyikéből 100-100 µl-t pipettázunk kémcsőben lévő 10 ml mintaszuszpenzióba, óvatos összerázás után (intenzíven vortexelni tilos!) majd 1 ml steril paraffinolajat rétegzünk rá.

  1. Inkubálás, mintavétel

A beoltott szuszpenziókat anaerob körülmények között 37 °C-on inkubáljuk. Mintákat (30 µl) veszünk 3 ismétlésben mikrobiológiai vizsgálat céljából 0, 24 és 48 óra elteltével.

  1. Csíraszámolás

A mintákat 5 lépésben decimálisan hígítjuk, majd az egyes baktériumoknak megfelelő szelektív táptalajokra cseppentünk 20-20 µl-t, ismétlésenként 3 cseppet. A B. bifidum számolása BSM; a L. casei, MRS; a Bact. fragilis, BEA, az E. coli coliform agaron történik. A cseppek beivódása (kb. 20 perc) után fejjel lefelé fordított Pteri-csészéket anaerob körülmények között 48 órán át inkubáljuk, majd telepszámlálást követően megállapítjuk a csíraszámokat, melyeknek 10 alapú logaritmikus értékeit rögzítjük a megadott táblázatban.

 

Az Ön címe itt megy

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

hírek

Bihari Innovációs Nap

Bihari Innovációs Nap

A Rollexco Zrt. által szervezett Bihari Innovációs Nap 2021. október 21-én, a Bihari Ipari Parkban került megrendezésre, ahol eredményes K+F projektet megvalósító vállalkozások mutatták be fejlesztésüket. A rendezvényen köszöntőt mondott Muraközi István,...

bővebben

Pro Faber Kft.

3400 Mezőkövesd, Jegenye sor 105.

www.hexanet.hu

profaberhungary@gmail.com