GINOP projektek
Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program támogatásával megvalósuló projektek
Projektek
GINOP-2.1.1-15-2016-00947
Szatmár Íze Szatmárikumok, az innovatív alma, Magyar Értéket minden asztalra, legyen általunk egészségesebb a világ!
Kedvezményezettek
- Agricolae és Jonaco GINOP 2.1.1.
TOVÁBB
GINOP-2.1.2-8-1-4-16-2017-00299
Bioaktív komponensekkel dúsított, innovatív, egészségvédő sütőipari termék- és technológiafejlesztés az Optimum Kkt-nél
Kedvezményezett
- Optimum Kkt.
TOVÁBB
GINOP-2.1.2-8-1-4-16-2018-00403
Komplex relaxáló hatású tejtermékek kísérleti fejlesztése a modern élelmiszer- és táplálkozástudományban
Kedvezményezett
- Félegyházi Tej Kft.
TOVÁBB
GINOP-2.1.7-15-2016-02410
Egészségvédő méztermékek létrehozása új eljárással, élettanilag releváns anyagokat tartalmazó alginát-prebiotikum makrokapszulák alkalmazásával
Kedvezményezett
- Sághegy Kft.
TOVÁBB
GINOP-2.1.1-15-2015-00461
POZITÍV ÉLETTANI HATÁSÚ, ÚJ MÉZKÉSZÍTMÉNYEK PROTOTÍPUSAINAK KIFEJLESZTÉSE
Kedvezményezettek
- Lourdes és Sághegy GINOP 2.1.1.
TOVÁBB
GINOP-2.1.2-8-1-4-16-2017-00320
Komplex relaxáló hatású tejtermékek kísérleti fejlesztése a modern élelmiszer- és táplálkozástudományban
Kedvezményezett
- Félegyházi Tej Kft.
TOVÁBB
GINOP-2.2.1-18-2020-00025
A Szabolcs-Szatmár-Bereg térség gyümölcs termesztési és feldolgozási komplex rendszerének fejlesztése a hatékony és fenntartható gazdasági működtetés érdekében
Kedvezményezett
- Agricolae 2.2.1.
TOVÁBB
GINOP-2.1.1-15-2015-00602
Pulykahús Campylobacter okozta élelmiszerkockázatának komplex csökkentése bentonit alapú takarmányadalékok és alomkezelő készítmények kifejlesztésével
TOVÁBB
Prebiotikus aktivitás meghatározása - GINOP-2.1.1-15-2016-00947
Alkalmazott baktérium törzsek:
- Lactobacillus casei
- Bifidobacterium bifidum
- Escherichia coli
- Bacteroides fragilis
A munka lépései
- A vizsgálandó laboratóriumi minta előállítása
Szuszpenzió előállítása az elemzésre átvett élelmiszertermékből: 5 g aprítása és homogenizálása 100 ml fiziológiás sóoldatban
- Probiotikus és patogén baktériumok kevert tenyészetének előállítása
A L. casei MRS agar (De Man, Rogosa and Sharpe agar) lemezen fenntartott törzséből fiziológiás sóoldatban 0,5 McFarland denzitás értékű oldatot készítünk.
A B. bifidum BSM agar (Bifidobacterium Selective Medium) lemezen fenntartott törzséből fiziológiás sóoldatban 1 McFarland denzitás értékű oldatot készítünk.
A Bact. fragilis véres agar lemezen fenntartott törzséből fiziológiás sóoldatban 1 McFarland denzitás értékű oldatot készítünk.
Az Escherichia coli véres agar lemezen fenntartott törzséből fiziológiás sóoldatban 1 McFarland denzitás értékű oldatot készítünk.
- A minták beoltása
A baktériumszuszpenziók mindegyikéből 100-100 µl-t pipettázunk kémcsőben lévő 10 ml mintaszuszpenzióba, óvatos összerázás után (intenzíven vortexelni tilos!) majd 1 ml steril paraffinolajat rétegzünk rá.
- Inkubálás, mintavétel
A beoltott szuszpenziókat anaerob körülmények között 37 °C-on inkubáljuk. Mintákat (30 µl) veszünk 3 ismétlésben mikrobiológiai vizsgálat céljából 0, 24 és 48 óra elteltével.
- Csíraszámolás
A mintákat 5 lépésben decimálisan hígítjuk, majd az egyes baktériumoknak megfelelő szelektív táptalajokra cseppentünk 20-20 µl-t, ismétlésenként 3 cseppet. A B. bifidum számolása BSM; a L. casei, MRS; a Bact. fragilis, BEA, az E. coli coliform agaron történik. A cseppek beivódása (kb. 20 perc) után fejjel lefelé fordított Pteri-csészéket anaerob körülmények között 48 órán át inkubáljuk, majd telepszámlálást követően megállapítjuk a csíraszámokat, melyeknek 10 alapú logaritmikus értékeit rögzítjük a megadott táblázatban.
Az Ön címe itt megy
Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.
hírek
A takarmányhoz kevert algaadalék szignifikánsan javíthatja a broiler pulykák bélmikrobiotájának összetételét és csökkentheti a Campylobacter-fertőzöttségetCampylobacter
Bihari Innovációs Nap
A Rollexco Zrt. által szervezett Bihari Innovációs Nap 2021. október 21-én, a Bihari Ipari Parkban került megrendezésre, ahol eredményes K+F projektet megvalósító vállalkozások mutatták be fejlesztésüket. A rendezvényen köszöntőt mondott Muraközi István,...
Algakivonat alkalmazhatósága funkcionális élelmiszerek kifejlesztése során
Az alginsav és nátriumsója elfogadott gyógyszerészeti segédanyagok, amelyek különböző szerepet töltenek be a szilárd, orális adagolási formák kifejlesztésében.
Flavonoidok egészségvédő hatása
Mediterrán országokban kisebb a szív- és érrendszeri megbetegedésekben szenvedők száma, ami feltételezések szerint a fogyasztott vörösbor flavonoid tartalmának köszönhető.
Mikrokapszulázási lehetőségek ciklodextrinek felhasználásával
Egyedülálló szerkezeti, fizikai és kémiai tulajdonságaik miatt a ciklodextrinek és származékaik több mint egy évszázada nagy érdeklődésre tartanak számot a tudósok és kutatók körében mind a tudományos élet, mind az ipar területén.
Fenolos vegyületek összetevőként való felhasználása a funkcionális élelmiszerek fejlesztésében
A funkcionális élelmiszerek megjelenése hasonló, mint a hagyományos ételeké és a szokásos étrendben részét képezhetik, azonban az alapvető funkciójának teljesítése mellett fiziológiai előnyöket is nyújthat, mint például az egészség megőrzése vagy a betegségek megelőzése .