Mikrokapszulázási lehetőségek ciklodextrinek felhasználásával

Egyedülálló szerkezeti, fizikai és kémiai tulajdonságaik miatt a ciklodextrinek és származékaik több mint egy évszázada nagy érdeklődésre tartanak számot a tudósok és kutatók körében mind a tudományos élet, mind az ipar területén. A ciklodextrinek számos ipari alkalmazása abból fakad, hogy képesek részben vagy teljesen más molekulákat, különösen szerves vegyületeket kapszulázni. A ciklodextrinek a glükóz nem toxikus oligopolimerei, amelyek elősegítik a vízben rosszul oldódó szerves vegyületek oldhatóságának növelését, képesek elfedni a kellemetlen szagú vegyületek szagát, és széles körben tanulmányozták őket a gyógyszeradagolás területén. Ebben az áttekintésben a ciklodextrinek szerkezeti és kémiai tulajdonságait tárjuk fel, amelyek ezt a kapszulázó (vagyis zárványkomplexek képzési) képességét eredményezik.

 

Cyclodextrins: Structural, Chemical, and Physical Properties, and Applications

Poulson et al.

Polysaccharides 2022, 3, 1–31. https://doi.org/10.3390/polysaccharides3010001